Attent Wonen
Image default
Landelijk leven

Wel of niet een NVM makelaar inschakelen?

Je huis verkopen is een grote stap en wanneer je die eenmaal gezet hebt wordt je met heel veel zaken geconfronteerd. Het vraagt namelijk om meer dan alleen een bord in de tuin en een vermelding op een website. Het gaat niet allemaal vanzelf, hoewel het wel soms zo lijkt. Er moeten veel feiten en wetenswaardigheden over de woning vermeld worden, je moet de juiste kanalen bewandelen om de woning bij zoveel mogelijk potentiële kopers onder de aandacht te brengen en onderhandelingen verrichten. Zelf doen kan natuurlijk, maar een NVM makelaar kent de weg en neemt een hoop werk uit handen zodat je meer tijd vrij kunt maken om uit te kijken naar je volgende droomwoning.

Wat komt bij een verkoop allemaal kijken?

Voordat de woning in de verkoop gaat moet er informatie verzameld worden. Deze onderzoekplicht kost veel tijd. Een van de aspecten is de geschiedenis van het pand en een onderzoek naar de historische en toekomstige ontwikkelingen van de directe omgeving. De NVM makelaar weet waar die informatie te vinden is en hoe die van invloed is op de verkoop. Het bepalen van de waarde maakt daarvan deel uit.

Wanneer de waarde bepaalt is zet de NVM makelaar de woning in de markt aan de hand van een verkoopplan op maat. Dat betekend dat er goed naar je geluisterd wordt en de wensen worden meegenomen in de manier van aanbieden. Dit kan gaan over allerlei zaken als hoe de woning geprofileerd wordt, welke doelgroep je het beste kunt aanspreken, welke manier van presenteren de meeste potentiële kopers bereikt, met andere woorden hoe je de woning zo concurrerend mogelijk aanbiedt. Dit gaat gepaard met de meest moderne marketingstrategieën. Wensen over oplevertijd en opbrengst maken deel uit van dit plan.

Zoals alle voorgaande stappen kun je ook de bezichtigingen en onderhandelingen zelf doen, toch is het slim om dit aan de makelaar over te laten. Het inzicht en de ervaring van de NVM makelaar helpen je het maximale uit de verkoop te halen en juridische zaken, waarmee je eventueel te maken krijgt, af te handelen. De NVM makelaar laat zich niet beïnvloeden door persoonlijke keuzes en voorkeuren. Er wordt alleen uitgegaan van een zo goed mogelijke prijs voor jouw woning.

Tips voor een betere presentatie

Om te zorgen dat de woning een zo goed mogelijk indruk maakt geeft de NVM makelaar tips over hoe je de woning het beste kunt presenteren. Niet iedereen kan namelijk door jouw persoonlijke inrichting heen kijken en hun eigen meubelen zien staan. Een opgeruimd en schoon huis oogt ruimer en frisser. De NVM makelaarmaakt je ook attent op achterstallig klein onderhoud. Door een nette afwerking toon je dat het met het onderhoud van de woning prima gesteld is.

De NVM makelaar heeft een nadeel: de diensten kosten geld. Daar staat alleen wel heel veel tegenover. De makelaar heeft maar een doel: jouw woning optimaal vertegenwoordigen en alle kansen benutten die zich voordoen om een zo maximaal mogelijk resultaat te behalen. Je geeft hem tenslotte het vertrouwen om jouw huis te verkopen. Daardoor kun je zelf alle tijd en aandacht aan de toekomst kunt geven.