Attent Wonen
Image default
Meubels

Interieur design door de jaren heen

Tegenwoordig hebben we handige rotan accessoires maar hoe hebben mensen door de jaren heen hun huis ingericht? Deze vraag en nog een paar andere zal ik voor jou proberen te beantwoorden in deze blog waarin we kijken naar het interieur design van de afgelopen civilisaties en hoe zij het aanpakken. Voor het grootste gedeelte van het menselijk bestaan hebben we geen meubels gehad. De homo sapiens ontstond ongeveer 200.000 jaar geleden en we hebben voor het grootste gedeelte van die tijd helemaal geen meubilair gehad. Dat kwam doordat we jagers en verzamelaars waren. Dan had je geen tijd om meubels en zo te maken. De jagers en verzamelaars waren meer bezig met jagen en verzamelen.

De klassieke oudheid

In de klassieke oudheid deden ze de binnenkant van hun huis op heel erg veel verschillende manieren. Met de klassieke oudheid bedoel ik trouwens, de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. De klassieke oudheid is een periode die over het algemeen van 3000 voor Christus tot 400 Anno Domini loopt. In deze periode werden veel van onze moderne waarden uitgevonden en ook al toegepast op hoog niveau. Bijna alle westerse filosofie werd door de Grieken bedacht. En op die manier heeft deze periode ook een invloed gehad op hoe we onze kamers inrichten natuurlijk. De Romeinen bijvoorbeeld gingen vaak een huis bouwen met een open midden. Dit was voor hun zomerhuizen.

De vroegmoderne tijd

In de vroegmoderne tijd werden de klassieke methodes van de Romeinen, Grieken en Egyptenaren allemaal verzameld om de moderne manier van interieur inrichting te doen. Voor dit process waren eerst een paar andere processen nodig. De vroegmoderne tijd begon in de 14e eeuw in Italië met de renaissance. Deze renaissance ging nog verder in de 15e en 16e toen het zich over heel Europa verspreidde. In deze renaissance werden de klassieke ideeën van voorheen opnieuw uitgevonden en toegepast op alle vlakken van de samenleving. Maar dit evolueerde nog verder in de barok waar de ideeën van de renaissance wat mooier werden gemaakt. Daarna volgde neo-classicisme en daarna nog een heleboel andere vormen van kunst voordat we in de postmoderne tijd aankwamen.