Attent Wonen
Image default
Meubels

Hoe onderhoud je eikenhouten meubels goed?

Eikenhout is een veelgebruikt hout dat wordt gekapt uit eikenbomen en dat vaak wordt gebruikt om huismeubilair te bouwen. Eikenhout staat bekend om zijn sterkte, duurzaamheid en verbluffende nerf uitstraling. Rode eik en witte eik zijn het populairst voor houtbewerking. Eikenhout is oersterk, zwaar en duurzaam. Het is een mooie lichte kleur die het de beste keuze maakt voor een eiken tafel op maat. Houten meubelen kunnen echter ook frustrerend zijn om schoon te maken. Eikenhouten meubelen hebben de neiging vuil te vertonen dat niet met een stofdoek kan worden verwijderd. Er blijven soms glanzende strepen achter wanneer je houten meubelen probeert schoon te maken.

Houten meubelen afstoffen

Regelmatig afstoffen kan ervoor zorgen dat houten meubels in hun beste vorm blijven, zoals een eettafel met spinpoot. Stof kan afzettingen in de lucht veroorzaken die zich uiteindelijk ophopen in een filmachtige laag en krassen veroorzaken op het oppervlak van houten meubelen. Het achterlaten van stof op je meubels kan ook allergieën veroorzaken of schadelijk zijn voor mensen met astma. Gebruik bij het reinigen van houten meubels nooit allesreinigers die op keukentafels worden gebruikt. Hout sprays en polijstresten kunnen het overspuiten belemmeren en hebben mogelijk professionele aandacht nodig.

Breng was aan voor meubel pasta

Vernis, polyurethaan of schellak wordt op hout aangebracht om het oppervlak tijdens de fabricage te beschermen. Het aanbrengen van was of polijstmiddel beschermt de afwerking van de fabrikant en helpt krassen op het oppervlak te verminderen. Wax zorgt voor een harde finish en langdurige bescherming. Was maakt eikenhouten meubelen ook duurzamer dan het gebruik van sprays of poetsmiddelen. Was moet correct op meubels worden aangebracht, anders kan het strepen en een troebel uiterlijk veroorzaken. Breng meubelwas aan om de glans van je houten meubels te herstellen. Breng was altijd in lichte lagen aan en wrijf het met de nerf in het oppervlak. Wrijf de met was doordrenkte stof op het oppervlak van het meubelstuk, een klein stukje per keer, totdat het oppervlak dof wordt. Veeg de overtollige was weg met een schone, zachte katoenen doek. Herhaal het in de was zetten en afvegen totdat het hele houten meubel in de was is gezet.

Hoe onderhoud je de producten van Nijhuis Meubels?

Maatwerk meubels zoals de producten van Nijhuis Meubels hebben regelmatig onderhoud nodig. Hoewel Nijhuis Meubels gebruik maakt van de hoogste kwaliteit houten meubels, kan het gevoelig zijn voor geurtjes en knikken. Heeft je meubel een aanhoudende geur? Lucht het dan buiten op een warme en droge dag. Je moet ook schaduw bieden tegen direct zonlicht. Door talkpoeder of zuiveringszout over het oppervlak te gieten, kunnen geuren van houten meubelen worden geabsorbeerd. Wrijf de bovenrand in met een witte kaars voor lades die blijven plakken. Het is ook belangrijk om advies in te winnen van Nijhuis Meubels. Zij kunnen je niet alleen het mooiste meubelstuk geven, maar zullen je ook precies vertellen hoe je je meubels moet onderhouden!