Attent Wonen
Image default
Wonen in een appartement

Wat moet je allemaal weten voordat je zonnepanelen koopt?

Hoe werkt het?

Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie omgezet wordt in elektriciteit. Die elektriciteit kun jij dan bijvoorbeeld gebruiken voor het opwarmen van water of voor de elektronische apparaten. Een zonnepaneel is anders dan een zonnecollector, hier wordt stromend water opgewarmd door middel van de zonnewarmte

 

Vermogen

Elk zonnepaneel zal een ander vermogen hebben, op het moment dat een zonnepaneel een hoog vermogen heeft, zal het ook meer stroom opwekken. Gemiddeld heeft een zonnepaneel 370 Wattpiek (Wp) per paneel.

 

Op je dak

Zonnepanelen zijn er in allemaal verschillende kleuren en maten, dat kun je dus geheel aanpassen naar jouw dak. Er zijn drie soorten zonnepanelen, je hebt de normale, die is blauw of zwart. Je hebt ook dunne zonnepanelen, die zijn buigzaam en passen dus op alle soorten daken, wel leveren die minder stroom op dan de gewone. Daarnaast heb je ook hybride zonnepanelen, die wekken stroom op, maar zorgen ook voor warm water. Die hybride zonnepanelen worden ook wel PVT-collectoren genoemd.

 

Winst

Voordat je zonnepanelen op je dak gaat leggen moet je natuurlijk eerst weten of je naast de duurzame oplossing er ook mee bespaart op je energiekosten. De zonnepanelen op jouw dak kunnen per situatie verschillen qua stroom. Denk bijvoorbeeld aan de winter, dan vangen ze minder zonne-energie op dan in de zomer.

 

Vergelijken

Zoals je met vrijwel alle producten doet voordat je ze koopt, is gaan vergelijken. Dat is natuurlijk ook het belangrijkste voordat je zonnepanelen gaat kopen. Op het moment dat je weinig elektriciteit verbruikt heb je natuurlijk ook geen zonnepanelen nodig die het meeste elektriciteit opleveren, aangezien die zonnepanelen ook het duurst zijn. Kijk dus goed naar wat je verbruikt, en wat je dus nodig hebt.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen