Attent Wonen
Image default
Wonen in een appartement

Waarom een huis kopen beter is dan huren

Als het om wonen gaat, zijn er voor- en nadelen aan zowel kopen als huren. Voor sommige mensen is huren financieel verstandiger, terwijl voor anderen kopen de betere optie is. Uiteindelijk hangt de beste keuze af van ieders unieke omstandigheden. Er zijn echter een aantal redenen waarom het kopen van een huis voordeliger kan zijn dan huren. Welke dit zijn, lees je in deze blog.

Hypotheek

Kopen of toch huren? Er valt veel af te wegen. Er zijn een paar belangrijke redenen waarom mensen er vaak voor kiezen een huis te kopen in plaats van te huren. Om te beginnen is een hypotheek meestal goedkoper dan huren, althans op de lange termijn. Als je een huis huurt, betaal je in wezen de hypotheek van iemand anders terwijl je eigen geld opgaat aan zaken als nutsvoorzieningen en boodschappen. Je denkt misschien dat je geld bespaart door geen aanbetaling te hoeven doen en te kunnen verhuizen wanneer je wilt, maar op de lange duur is het meestal goedkoper om een huis te kopen. 

 

Niet alleen bouw je met elke hypotheekbetaling een eigen vermogen op, maar je krijgt ook belastingvoordelen die je elk jaar duizenden euro’s kunnen besparen. En als je je hypotheek hebt afbetaald, zijn je woonlasten veel lager dan ze zouden zijn als je nog zou huren. Hoewel er aan het kopen van een huis enkele kosten vooraf verbonden kunnen zijn, zoals een aanbetaling en afsluitkosten, maken de financiële voordelen op lange termijn van huiseigenaarschap een slimme investering. Natuurlijk is er geen goed of fout antwoord als het gaat om de vraag of je een huis moet kopen of huren. Het hangt allemaal af van je persoonlijke omstandigheden en wat het beste is voor je unieke situatie.

 

Meer vrijheid

Daarnaast kun je, als je een huis bezit, naar eigen gelang veranderingen en verbeteringen aanbrengen, zonder dat je toestemming van een huisbaas hoeft te krijgen. Nieuwe vloer leggen? Geen probleem! Boren in de muren? Lekker je gang gaan. Bovendien ben je niet overgeleverd aan de genade van een huisbaas die op elk moment je huur kan verhogen of nog erger: het wooncomplex kan verkopen. Een koopwoning biedt daarentegen stabiliteit en voorspelbaarheid die huren niet biedt. 

 

De waarde stijgt

Als je een huis koopt, investeer je in een bezit dat in de loop van de tijd hoogstwaarschijnlijk in waarde zal stijgen. Zo krijg je de mogelijkheid om over een aantal jaren je woning voor meer geld dan de oorspronkelijke aankoopprijs te verkopen. Bovendien heb je als huiseigenaar meer controle over je woonruimte en kun je naar eigen goeddunken verbeteringen aanbrengen. Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het bezitten van een huis, zoals het gedoe van onderhoud en reparaties. Maar voor veel mensen wegen de voordelen van huiseigenaarschap op tegen de nadelen. Op zoek naar een NVM makelaar in Rotterdam die jou kan helpen?