Attent Wonen
Image default
Badkamer

Moet ik geaard stopcontact plaatsen in een badkamer?

Hoe aardedraad toevoegen aan een badkamer.

Op de titelvraag is dus JA, want dat is een vereiste mocht u daar géén geaard stopcontact hebben.
Hier is het stapsgewijze proces voor het toevoegen van een aardingsdraad aan een stopcontact of stopcontact:

Bel een elektrobedrijf

zoals Elektricien Nijmegen als u daar in de buurt woont. Als u dat toch zelf wilt doen…

Schaf een circuittester aan

Je kunt het en andere verplichte gereedschappen zoals schroevendraaiers gemakkelijk vinden bij elke lokale reparatiewinkel. Het kan verschillende mogelijke problemen in een houder detecteren. Een circuittester kan eenvoudig configuraties van elektrische stopcontacten detecteren. U kunt waarschuwingen krijgen als het stopcontact niet correct is geaard of als er een storing is in de bedrading.

Onderzoek de contactdoos via de circuittester.

Steek de circuittester in elk stopcontact of stopcontact in uw badkamer. Controleer het indicatielampje van de tester wanneer deze is aangesloten. Bedek degenen met tape waar het lampje aangeeft dat er problemen zijn met de aardingsdraad. Maar zorg ervoor dat de tester correct werkt voordat u de contactdozen test.

Schakel de hoofdstroom van het huis uit

Het is cruciaal om de stroom uit te schakelen voordat u met uw werk begint. U kunt ook de stroom van de stroomonderbreker voor de specifieke kamer uitschakelen. In dat geval moet u er met de tester voor zorgen dat de stroom in elke schakelaar is uitgeschakeld. Maar het uitschakelen van de stroom van het hele huis is beter om aan de veilige kant te zijn.

Verwijder voorzichtig de afdekplaat

U kunt de afdekplaat van het stopcontact verwijderen met behulp van een schroevendraaier nadat u de stroom hebt uitgeschakeld. Bij het openen van de schroef moet u mogelijk voorzichtig zijn met eventuele behang- of muurkleuren of tegelwerk die u in de weg staan.

Verwijder en test de houder

Trek na het verwijderen van de plaat het bakje uit de doos. Doe het voor zover de draden dit toelaten en wees zeer voorzichtig. In een 3-polig stopcontact vindt u zwart, wit en koperdraad. Zoek de aardingsdraad en draai deze vast. Als u alleen zwart-witte bedrading ziet, betekent dit dat de doos niet geaard is. En je moet de aardedraad toevoegen. Maar het toevoegen naast een aardingsdraad is een veel veiligere optie.

Bevestig de draad van de nieuwe houder.

U moet de zwarte draad aan de koperen aansluiting bevestigen en de witte aan de zilveren aansluiting als u nieuwe contactdozen moet installeren. Draai de aardedraad alleen vast met behulp van de groene schroef. Bevestig het andere uiteinde van de groene aardingsdraad aan de groene aardingsklem op het stopcontact en plaats het nieuwe stopcontact in de doos. Wikkel het nu en de aansluitingen in met isolatietape en duw het terug in de doos. Wees voorzichtig met het vouwen van de draden terwijl u dit doet en moet op de hoogte zijn van de kleurcodes van elektrische draden. Draai nu de afdekplaat stevig vast door de schroef te monteren.

Schakel de stroom in

Schakel nu de stroom in en controleer of alles goed werkt.

Toch niet zelf doen?

Elektricien Nijmegen voorziet al meer dan 20 jaar in de behoefte aan elektrische bouwmaterialen en is specialist in groepenkasten vervangen.

Kijk ondertussen ook voor ideeën bij Badkamer Exclusief.

http://www.elektricien-nijmegen.nl/