Attent Wonen
Image default
Verbouwen

Het verschil tussen 2-fase en 3-fase elektriciteit

Ken het verschil tussen 3-fase en 2-fase voeding.

De wisselstroom (wisselstroom) is een soort elektriciteit waarbij de stroomstroom vaak van richting verandert. Dit is de stroomvoorziening die wordt gebruikt voor zowel woon- als bedrijfspanden. Het systeem van deze voeding is onderverdeeld in twee typen: enkelfasige voeding en driefasige voeding. Voor de meeste industriële en zakelijke eigendommen wordt een driefasige voeding gebruikt om de hoge belastingen te laten werken, terwijl huishoudelijke eigendommen over het algemeen worden gevoed door een enkelfasige voeding, simpelweg omdat huishoudelijke apparaten minder stroom nodig hebben. Dit kan echter soms verschillen, afhankelijk van de zakelijke behoeften en de omvang van het onroerend goed.

Verschillen tussen enkelfasige en driefasige voedingen.

Simpel gezegd, het verschil tussen deze voedingen is het aantal geleiders waar de wisselstroom doorheen stroomt. Een enkelfasige voeding is wanneer de voeding door een enkele geleider gaat en een driefasige voeding is wanneer de stroom door drie geleiders stroomt.
Nog een paar verschillen die voor de hand liggend lijken, zijn dat een enkelfasige voeding één afzonderlijke golfcyclus heeft, terwijl driefasige drie verschillende golfcycli heeft en ook een enkelfasige voeding heeft slechts één draad nodig om het circuit te verbinden, terwijl driefasige er drie nodig heeft draden.
De spanning is waarschijnlijk het verschil waar mensen het meest naar kijken, een enkele fase is tot ongeveer 230V en driefasige spanning is tot ongeveer 415V. Dit betekent dat de driefasige veel krachtiger is en dus in staat is om zware lasten te dragen.

Voordelen en toepassingen van een enkelfasige voeding.

Enkelfasige stroom is een tweedraads wisselstroomcircuit, een stroomdraad en een neutrale draad, stroom stroomt tussen de stroomdraad door de belasting en de neutrale draad.
De meerderheid van de mensen gebruikt het elke dag omdat het het meest voorkomende stroomcircuit in het huishouden is en de lampen en tv’s van mensen van stroom voorziet. Het is de meest efficiënte wisselstroomvoeding tot 1000 watt. Ze worden niet alleen in huizen gebruikt, je vindt ze ook in bedrijven en ze kunnen veel stroom leveren aan niet-industriële bedrijven. Dit type voeding is veel goedkoper te ontwerpen en te installeren dan een driefasensysteem.
Over het algemeen zijn de ontwerpen van deze systemen minder complex, waardoor het proces ook veel sneller verloopt. Als er echter een storing optreedt in een enkelfasig systeem, valt de voeding volledig uit.

Voordelen en toepassingen van een driefasige voeding.

Driefasige stroom is een vierdraads wisselstroomcircuit, drie stroomdraden en een neutrale draad. Typische toepassingen voor driefasige systemen zijn grote industrieën, fabrieken en productie-eenheden waar een grote hoeveelheid stroom nodig is. Ze bieden een superieur draagvermogen voor systemen met een hogere belasting.
Hoewel driefasige systemen in het begin duurder zijn om te ontwerpen en te installeren, zijn hun onderhoudskosten veel goedkoper dan een enkelfasig systeem. Ze zijn ook briljant voor bedrijven die afhankelijk zijn van hun stroom, als er een storing optreedt in een van de fasen in dit systeem, blijven de andere twee de stroom leveren.

Welke voeding is het beste?

Het hangt echt af van uw behoeften en wat u zoekt. Uiteindelijk kan een deskundige u een passend advies geven over welk systeem het beste bij u past, rekening houdend met efficiëntie, kosten en eventuele andere wensen.

Welke stroomvoorziening u ook kiest, u heeft mogelijk een generator nodig om ervoor te zorgen dat u uw taken normaal kunt uitvoeren in het geval van een stroomstoring. U kunt zowel enkelfasige als driefasige generatoren krijgen, dus u weet dat de generator die u koopt, alles kan aandrijven wat uw huidige stroomsysteem doet.

Als u een ervaren bedrijf wilt spreken, zoals Elektricien-Arnhem, over een industriële stroomgenerator of een huishoudelijke dieselgenerator, aarzel dan niet om contact met hun op te nemen.
De experts met wie u spreekt, kunnen al uw vragen over deze ononderbroken stroombronnen beantwoorden en ervoor zorgen dat u over alle benodigde informatie beschikt. Elektricien-Arnhem kan u indien nodig ook voorzien van generatorinstallatiediensten en aanvullende service- en onderhoudscontracten.

Woont u in de buurt van Nijmegen of Eindhoven? Deze bedrijven zijn een samenwerkingverband aangegaan.

 

https://www.elektricien-arnhem.nl/