Attent Wonen
Image default
Deur kozijn raam trap

Hoe kun je besparen op nieuwe kozijnen?

Je huis isoleren, of zo aanpassen dat je minder gas of elektra gaat verbruiken. Daar willen we allemaal we naar toe. De prijzen van het gas vragen daar niet alleen om, maar voor een duurzamere maatschappij is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijkheden om te besparen. Je kunt hier al een begin mee maken door eens kritisch naar alle kiertjes in huis op zoek te gaan, bijvoorbeeld. Maar er is nog meer mogelijk.

Voorkom tochten

Een van de dingen in huis die heel vervelend kan zijn, en ook nog kan zorgen voor een onaangename kilte, is tocht. Dat kan bijvoorbeeld door de brievenbus in de voordeur veroorzaakt worden. Nu kun je de brievenbus weghalen, maar dat is vaak geen praktische oplossing, dat gat in de deur blijft toch zichtbaar. Je kunt ook een tochtstrip aanbrengen. Zowel op de klep van de brievenbus als onder de deur van je woonkamer. Dat scheelt al een hoop kou. De tocht kan ook van een raam afkomen, als deze bijvoorbeeld niet van dubbelglas is. Je kunt deze ramen vervangen en isolatieglas laten plaatsen, of als je kozijnen daar niet geschikt voor zijn, dan plaats je een voorzetraam of je gebruikt speciaal isolatiefolie om de kou buiten te houden, en de warmte binnen.

Kozijnen kunnen de oorzaak zijn van kou in huis

Heb je een ouder huis met houten kozijnen die aan vervanging toe zijn? Ook als je de houten kozijnenregelmatig hebt onderhouden, is het mogelijk dat het hout van de kozijnen op een gegeven moment niet meer voldoet. Tussen de muur en de kozijnen ontstaan bijvoorbeeld naden die de buitenlucht binnen laten. En dat betekent dat je de verwarming hoger zet, omdat je het toch aangenaam warm wilt hebben als je op de bank zit. Terwijl je net op zoek bent naar een manier om minder gas te verbruiken. Ook de deur naar de tuin kan steeds slechter gaan sluiten. Door de werking van het hout klemt hij in het ene seizoen, terwijl je op andere dagen zou willen dat de kier minder groot zou zijn met de wind die naar binnen komt. Dat is het moment om eens na te gaan denken om je kozijnen te vervangen.

Kunststof kozijnen als oplossing voor energiebesparing

Met kunststof kozijnen kun je voorkomen dat de warmte via het glas en het kozijn verdwijnt. Want als je toch voor nieuwe kozijnen kiest, let er dan op dat het glas minstens HR++ is, maar het liefst triple glas. Dit laatste is wel iets duurder, maar je verdient het altijd terug door de lagere stookkosten. Dit glas wordt gezet in kunststof kozijnen, die helemaal op maat gemaakt kunnen worden. Zo weet je zeker dat er geen vervelende kieren en naden zijn die tocht kunnen veroorzaken. Kies ook hier voor een materiaal met de hoogste isolatiewaarde, namelijk een U-waarde van 1,3 of lager. Het kunststof materiaal is onderhoudsvriendelijk. In de kunststof kozijnen zijn vaak ventilatieroosters ingebouwd, zodat ze op een efficiënte manier zorgen voor gezonde luchtcirculatie, zonder dat het tocht veroorzaakt. De plaatsing van kunststof kozijnen is een investering die zich altijd terugverdient zodat je er warm bij kunt blijven zitten.

 

https://www.creon-kozijnen.nl/kunststof-kozijnen