Attent Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Bouwkundige adviseur

Voor het krijgen van bouwkundig advies is het mogelijk om hiervoor een bouwkundige adviseur in te schakelen. Een bouwkundig adviseur werkt voor/bij een bouwkundig adviesbureau en wordt ingehuurd om allerlei waardes te bepalen. Er wordt gekeken naar hoe veilig een huis is en wat hier eventueel aan gedaan moet worden voordat het bijvoorbeeld kan worden verkocht aan nieuwe bewoners. Voordat je zelf een huis gaat kopen kan je zo’n adviseur inschakelen om te bepalen hoeveel er gedaan moet worden aan het huis en wat dat ongeveer gaat kosten, zodat je bijvoorbeeld minder twijfelt over je keuze.

Kosten bouwkundig adviseur

Het inhuren van een bouwkundig adviseur verschilt natuurlijk qua prijs. Er zijn een aantal dingen die de prijs van het inhuren van een bouwkundig adviseur kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het huis, maar bijvoorbeeld ook hoeveel er nog in staat. Als het hele huis vol staat met meubels et cetera is het voor de adviseur minder snel te zijn waar eventuele beperkingen zich bevinden en zal de afspraak waarschijnlijk ook een stuk langer duren, waardoor de prijs toeneemt. Er wordt aangegeven dat de gemiddelde prijs van het inhuren van een bouwkundig adviseur ongeveer tussen de 250 en 450 euro ligt.

Nadelen en voordelen

Een groot nadeel van het inhuren van een bouwkundig adviseur is natuurlijk het risico dat je neemt. Je zou een adviseur niet inhuren zodra jij weet dat er niks aan het huis gedaan hoeft te worden. Als je dit niet weet kun je dus een adviseur inhuren, maar de uitslag kan nog steeds zijn dat het huis eigenlijk zo goed als veilig is. Op dit moment heb je dus een adviseur ingehuurd voor een prijs die misschien helemaal niet in verhouding is met wat er betaald moet worden aan de bouw. Dit is een risico dat je neemt. Een voordeel hiervan is natuurlijk dat wanneer er uitkomt dat er meer aan het huis gedaan moet worden dan je in eerste instantie zou denken, je het geld dat betaald is voor de adviseur zeker niet voor niets hebt uitgegeven.