Attent Wonen
Image default
Woontrends

Welk soort hout moet ik kiezen voor mijn kozijnen?

Ga je nieuwe kozijnen aanschaffen, dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo is er bijvoorbeeld de afmeting van de kozijnen en de kleur maar natuurlijk ook de houtsoort. Aangezien er veel verschillende houtsoorten zijn om uit te kiezen, leggen we in dit artikel uit wat de belangrijkste verschillen zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe kozijnen.

Welke houtsoorten zijn er?

Qua houtsoorten heb je: eikenhout, beukenhout, essenhout, esdoornhout, grenenhout, vurenhout, Douglas, larikshout, Hollandse Iep, kersenhout, mahoniehout, notenhout, teak en overige tropische hardhoutsoorten. Niet alle houtsoorten zijn echter geschikt voor kozijnen. Hiervoor wordt meestal hardhout gekozen.

Hardhout of een zachte houtsoort voor kozijnen?

Hoewel beide houtsoorten positieve eigenschappen hebben, is hardhout de meest gekozen optie voor kozijnen. Dit komt door de hoge dichtheid van deze houtsoort waardoor de kozijnen zeer robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Hardhout is bovendien erg duurzaam, daarom wordt dit vaak voor kozijnen en bijpassende deuren gebruikt. Wil je toch voor een zachte houtsoort gaan, dan is grenen- of vurenhout een goede optie. Wil je kozijnen op maat? Dan is het verstandig om te kiezen voor een specialist in maatwerk kozijnen, die jou hierover kan adviseren.

Wat zegt de duurzaamheidsklasse over verschillende houtsoorten?

Wellicht heb je al eens gehoord van de duurzaamheidsklasse van hout. Dit is een klasse die meet hoe het onbehandelde hout reageert als het met de grond in contact komt. Hoe langer het duurt eer het hout aangetast wordt door de grond (continu vochtige omstandigheden, algen, vuil etc.) hoe beter het hout is. Deze score wordt uitgedrukt in de duurzaamheidsklasse. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, hoe sterker het hout. Zachte houtsoorten zoals grenen en vurenhout worden sneller aangetast dan hardhout. Dit maakt hardhout een duurzame optie om te kiezen voor jouw kozijnen.

Subsidie aanvragen voor speciale houtsoorten

Het is mogelijk om voor bepaalde houtsoorten subsidie aan te vragen. Laat je bijvoorbeeld jouw houten kozijnen op maat maken bij Houten Kozijn Online, dan kun je in plaats van hardhoutsoorten als meranti of mahonie kiezen voor Red Grandes-hout. Dit is een houtsoort met een minimale hoeveelheid luchtkamers, waardoor het hout in aanmerking komt voor subsidie. Aan het aanvragen van subsidie voor houten kozijnen zitten diverse regels verbonden. Wil je hier meer over weten dan kun je hierover informeren bij Houten Kozijn Online. Over het algemeen is hout dat in aanmerking komt voor subsidie duurder dan zachte houtsoorten. Dit wordt echter (deels) gecompenseerd door de subsidie die hier tegenover staat.

Welke houtsoort kies jij?

Welke houtsoort jij uiteindelijk kiest voor jouw kozijnen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het budget logischerwijs een grote rol en jouw persoonlijke voorkeur. Vind je de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk en wil je liever wat goedkopere kozijnen aanschaffen, dan is grenenhout of vurenhout een goede optie. Wil je voornamelijk weinig tot geen onderhoud hebben aan jouw houten kozijnen? In dat geval is hardhout een goede keuze voor je. Twijfel je nog? Vraag dan vrijblijvend om advies bij een kozijnspecialist.