Attent Wonen
Image default
Tuin en buitenleven

Groter wonen? 5 tips voor een kindvriendelijke tuin

Ga je groter wonen voor de kinderen? Het is dan belangrijk dat de tuin kidsproof is. Kinderen kunnen de hele dag in de tuin dollen. Dan is het natuurlijk wel prettig als je een tuin hebt die kindvriendelijk is. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in dit artikel. Wij hebben namelijk een aantal tips voor je op een rij gezet.

Tip 1: kies voor gras

Een tuin vol met tegels is natuurlijk niet erg fijn om in te spelen. Je kunt er immers niet “verantwoord” op vallen. Gras is een stuk zachter en daarmee meer verantwoord. Een ander voordeel van gras is dat het minder heet wordt. Stenen daarentegen houden de hitte vast en op een warme dag kunnen kinderen hun blote voeten daar flink aan bezeren. 

 

Vind je dat gras te veel onderhoud vergt? Dan kun je ook voor rubberen tegels of vlonders kiezen. 

Tip 2: zorg voor schaduw

Een zonnetje op de snoet is natuurlijk heerlijk, maar te veel zon kan gevaarlijk zijn. Maar kids zijn vaak te jong om deze gevaren in te zien. Een laag zonnebrand kan helpen, maar zorg liever voor een aantal schaduwrijke plekken in de tuin. Hier kunnen kinderen verantwoord spelen en uitrusten. Een schaduwrijke plek kun je creëren met hoge planten en bomen. Heb je die niet in de tuin staan, dan kun je ook gebruikmaken van een schaduwdoek. Plaats dit over de zandbak, de glijbaan of de zitplek en de kids kunnen veilig spelen! 

Tip 3: maak een moestuintje

Kinderen kunnen uren spelen in de tuin. Heerlijk! Maar het is ook leuk om samen iets te doen met de kinderen waarvan ze ook nog iets leren. Heb je wel eens gedacht aan een eigen moestuintje? Dat is naast dat het leuk is ook super leerzaam. De kids maken kennis met de herkomst van voedsel, leren over de natuur en zijn lekker in de buitenlucht. En de beloning is natuurlijk de zelfgekweekte groenten opeten! 

Tip 4: vermijd giftige planten

Planten brengen leven en gezelligheid in de tuin. Maar sommige planten kunnen ook giftig zijn. Als je dit weet en er rekening mee houdt, is dit geen probleem. Maar voor kids is dit anders, die stoppen het zo in de mond. Het risico op ernstige vergiftiging, huidreactie of allergie is over het algemeen laag, maar voorkomen is beter dan genezen. Controleer daarom altijd wat er in de tuin staat en koop planten die niet giftig zijn. Deze planten kun je beter vermijden:

 

  • gouden en blauwe regen;

  • blauwe monnikskap;

  • doornappel;

  • vingerhoedskruid;

  • gevlekte aronskelk;

Tip 5: dieren voor de ontwikkeling

De meeste kinderen zijn dol op dieren. Dieren in de tuin zijn heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Een konijn, een cavia of kippen zijn gemakkelijk te verzorgen dieren. Woon je niet in een tuin waar je gemakkelijk dieren kan houden, maar is dit wel een grote wens? Schakel de hulp in van een makelaar Amstelveen of makelaar Zaandam en wie weet heb jij binnenkort je droomtuin voor de kids!

 

Veel tuinplezier met de kids gewenst!