Attent Wonen
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn schimmels en waar komen ze voor in een woning?

Schimmels in huis kun je vaak herkennen aan zwarte, grijze of bruine plekken op muren, vloeren en plafonds maar ook op materialen zoals hout of gips. In de natuur zweven schimmelsporen rond en die komen via ramen, deuren en kieren je huis binnen. Die sporen kunnen alleen maar groeien als er voldoende vocht aanwezig is. Zonder vocht kunnen ze zich niet ontwikkelen. Schimmels zijn dol op vochtige lekken en in elk huis ontstaat vocht wanneer we koken, douchen, schoonmaken of wassen. Op die plekken in huis waar het lang vochtig blijft, kunnen schimmels ontstaan.

Schimmels veroorzaken schade

Wanneer er schimmels in je huis groeien heeft dat nadelige gevolgen voor zowel je huis als voor je gezondheid. Schimmels kunnen schade aan je huis veroorzaken omdat ze het bouwmateriaal kunnen verzwakken. Zwarte schimmel op hout verwijderen is een lastige klus en wanneer de schimmel vergroeid zit ín het materiaal, moet het vaak volledig verwijderd worden en dat levert een aardig kostenplaatje op.

Een vochtige omgeving is sowieso niet gezond om in te wonen maar schimmels floreren er. Niet alleen kun ze schade aan je huis veroorzaken maar ook gezondheidsklachten veroorzaken of bestaande luchtweg- en reumaklachten verergeren. Het is dus van belang om schimmels te voorkomen en te bestrijden om schade aan je gezondheid en je woning te voorkomen. Schimmels in je huis kunnen een risico zijn en moeten dan ook verwijderd worden.

Schimmel in huis

Soorten schimmels

Schimmels komen voor in vele kleuren. Van groen, geel tot bruin, grijs en zwart en zelfs in een oranjerode variant. We beperken ons hier tot de witte en zwarte schimmel. Weet je niet zeker welk soort schimmel je in huis hebt? Schakel dan een schimmelbestrijdingsbedrijf in.

Witte schimmel

Witte schimmel kan wit zijn en blijven maar kan ook van kleur kan veranderen. Het kan er poedervormig of vezelig uitzien. Wanneer deze schimmel op een witte muur of een wit plafond zit, is het moeilijk te herkennen. Dat kan vaak alleen door een getrainde professional gedaan worden die witte schimmel ook kan verwijderen. Witte schimmel gedijt goed in een natte omgeving en kan zowel op het oppervlak als ook diep in het materiaal groeien. Hoewel men aanneemt dat witte schimmels over het algemeen minder gezondheidsrisico’s vormen dan de zwarte variant, raden specialisten aan om deze witte schimmel te verwijderen en in een vroeg stadium grondig aan te pakken.

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel komt het meest voor en is ook de schadelijkste die in je huis voor kan komen. Deze schimmel is groen-zwart van kleur en daardoor makkelijk te herkennen. De zwarte schimmel groeit op plekken met een hoge vochtigheidsgraad en bij een temperatuur tussen de 17 en 25 graden. Des te meer vocht des te beter voor deze schimmel. Vooral je badkamer is een geliefde plek. De sporen van zwarte schimmel bevatten mycotoxinen, schadelijke stoffen die zich via de lucht verspreiden door je huis en aanleiding kunnen geven tot gezondheidsklachten. Het is dus van belang om de zwarte schimmel te verwijderen in een zo vroeg mogelijk stadium.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer er in je badkamer een beetje zwarte schimmel aanwezig is, kun je dit vaak zelf verwijderen door het goed schoon te maken en voldoende te gaan ventileren. Verwijder regelmatig de kalkaanslag en maak voegen en naden ook regelmatig schoon. Zo krijgen schimmels minder kans om zich te hechten.

Wanneer een schimmelbestrijdingsbedrijf inschakelen?

Wanneer er schimmel op meerdere plekken in huis zit of wanneer de schimmelvorming zeer groot van omvang is, is het aan te raden om een professioneel bedrijf in te schakelen. Zij kunnen zowel witte schimmel als zwarte schimmel verwijderen. Wanneer er echter niets aan de bron gedaan wordt, zal de schimmel weer terugkeren. Vochtbestrijding is daarom essentieel om de terugkeer van de schimmel in de toekomst te voorkomen. Een schimmelbestrijdingsbedrijf kan ook de oorzaak van de schimmel achterhalen.