Attent Wonen
Image default
Isolatie

Wat levert je huis isoleren onder de streep op?

 

Het kan je niet ontgaan zijn. Momenteel betaalt menig Nederlander zich scheel aan stroom-, maar vooral gasprijzen die in 2022 worden gehanteerd. Geld besparen op je energierekening kan natuurlijk door de gaskraan wat verder dicht te draaien en een dikke trui aan te trekken. Wat je ook kan doen is een straalkacheltje kopen die je netto net iets minder aan stroom kost dan dat gas je kost voor het opwarmen van je woning. Optie drie is je huis isoleren. En dat is nou juist het gene wat je uiteindelijk flink wat geld kan gaan opleveren.

 

Huis isoleren loont

 

Je huis isoleren loont. Het voordeel drukt niet alleen door in een maandelijkse besparing van de gasrekening. Ook woon je een stuk comfortabeler doordat je eindelijk op sokken door de woonkamer kan lopen en geen tocht meer langs je oren voelt als je de gordijnen open hebt. Daar boven op komt nog eens dat je huis meer waard wordt. Naast de gasprijzen zijn ook de woningprijzen de laatste jaren flink gestegen. Dit komt niet alleen door de toegenomen vraag, maar ook doordat steeds meer Nederlanders gaan voor het isoleren van hun woning. 

 

Wat levert het een gemiddeld huishouden op?

 

De gemiddelde gasprijs bedroeg in augustus 20221 nog €0,95 per m3. In oktober was dit al gestegen naar €1,79 per m3. Vandaag de dag betaalt de gemiddelde Nederlander €2,24 per m3. Dit is 2,5 keer zoveel als een half jaar geleden. Gekkenwerk als je het mij vraagt, maar we moeten er allemaal mee leven. Wat nou als ik je kan vertellen dat een tweepersoons huishouden, wonend in een slecht geïsoleerde tussenwoning in een gemiddelde wintermaand ongeveer 180 m3 aan gas verbruikt en hetzelfde gezin in een goed geïsoleerde tussenwoning ongeveer 125 m3. Dat wil zeggen dat je 55 m3 per wintermaand bespaart aan gas. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. 

Even een simpel rekensommetje:

 

Gemiddelde isolatiekosten woning €2000,-

 

Gemiddeld jaarlijkse (winter en zomer) besparing gas 300 m3. 

 

Huidige prijs gas: €2,24 m3

 

Is een besparing per jaar van €672,-

 

Terugverdientijd isolatie = 3 jaar 

 

Ik heb het dan over een tweepersoons huishouden in een tussenwoning. Bedenk je eens wat je bespaart als je met drie kinderen woont in een vrijstaand huis dat niet is geïsoleerd. 

 

Beter laat dan nooit

Nu de gasprijzen zo hoog zijn is bij veel mensen het lampje gaan branden dat het investeren in isolatie toch maar eens gedaan moet worden. Beter laat dan nooit. Woon je al 10 jaar in een huis wat niet geïsoleerd is en altijd in de wintermaanden de thermostaat open gedraaid. Dit is het moment ook echt eens over isoleren te gaan nadenken. Zoals hierboven al beschreven: Jij gaat comfortabeler leven in je huis en uiteindelijk houd je aan het eind van de maand meer van je zuurverdiende salaris over. 

Weten of je woning geschikt is voor isolatie? Doe dan eens een woningcheck of vraag een offerte op bij een door het Isolatiegilde gecertificeerd isolatiebedrijf zoals Alpine Isolatie.