Attent Wonen
Image default
Aanbiedingen

Waar worden urnen meestal neergezet?

Het verliezen van een dierbare is een van de moeilijkste momenten in het leven. Naast het rouwproces zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het kiezen van een laatste rustplaats voor de overledene. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om hun dierbare te laten cremeren. Maar wat doe je vervolgens met de as? In deze blogpost gaan we dieper in op veelvoorkomende keuzes zoals urnen, assieraden en manieren om een persoonlijke herdenkingsplek te creëren.

 

Is een urn gemakkelijk te vullen?

Wanneer je kiest voor een crematie, krijg je de as van de overledene mee in een tijdelijke asbus of strooikoker. Deze as kun je vervolgens in een urn naar keuze doen. Het vullen van een urn is meestal een eenvoudig proces. De meeste urnen hebben een afsluitbare deksel aan de bovenkant of onderkant die je kunt verwijderen. Vervolgens kun je de as voorzichtig in de urn gieten. Let er wel op dat je dit boven een schone ondergrond doet en de as goed in de urn laat glijden om morsen te voorkomen. Eventueel kun je een trechter gebruiken.

Er zijn ook urnen met een klein toegangsluikje aan de zijkant. Hierdoor hoef je de deksel niet volledig te verwijderen en kun je de as gemakkelijk via het luikje naar binnen schenken. Sommige nabestaanden vinden het een fijn idee om tijdens het vullen van de urn een mooi gedicht voor te lezen of persoonlijke woorden te spreken. Dit kan helpen om dit proces op een liefdevolle en waardige manier te voltooien.

 

Waar worden urnen meestal neergezet?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het plaatsen van een urn. Veel mensen kiezen ervoor om de urn in een columbarium bij te zetten. Dit is een speciaal urnenmuur of -gebouw op een begraafplaats met nissen waar urnen geplaatst kunnen worden. Elke nis kan worden afgesloten met een plaat voorzien van een tekst ter nagedachtenis.

Een andere optie is om de urn in een urnengraf te plaatsen. Dit is vergelijkbaar met een regulier graf, maar dan speciaal bedoeld voor urnen. Hier kunnen vaak meerdere urnen van hetzelfde gezin of familie worden bijgezet. Op de grafsteen kunnen namen en teksten worden vermeld.

Steeds meer mensen kiezen er ook voor om de urn thuis te bewaren. Zo voelt het alsof de dierbare toch nog een beetje dichtbij is. Je kunt de urn dan een mooi plekje geven in de woonkamer of bijvoorbeeld in een speciale herdenkingshoek. Let er wel op dat de urn stevig en stabiel staat om omvallen te voorkomen.

 

Wordt er vaker voor een urn of assieraad gekozen?

Zowel urnen als assieraden zijn populaire keuzes onder nabestaanden. Uit cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat in Nederland zo’n 60-70% van de crematie-assen wordt bijgezet in een urn, hetzij thuis of in een columbarium of urnengraf. De rest wordt verstrooid of verwerkt in assieraden.

Assieraden zijn kleine, draagbare sieraden waarin een beetje van de as kan worden bewaard. Denk aan een hanger of armband met een klein compartiment voor de as. Zo kun je een deel van de dierbare altijd bij je dragen. Assieraden worden steeds vaker gekozen als aanvulling op een urn. Bijvoorbeeld door wat as uit de urn te nemen en in sieraden voor verschillende familieleden te doen.

Uiteindelijk is de keuze voor een urn of assieraad heel persoonlijk. Het hangt af van je eigen voorkeuren en wensen. Sommigen vinden het een prettig idee om de as in een mooie urn te bewaren, terwijl anderen de as liever dicht bij zich dragen in een sieraad. Ook een combinatie is mogelijk zodat iedereen op zijn eigen manier de herinnering levend kan houden. Ben je nog op zoek naar een urn of assieraad? Bij de webshop assieraden-shop.nl vind je een ruim assortiment. Zo is er voor iedereen wel iets wat bij hen past.

 

Manieren voor een persoonlijke herdenkingsplek

Of je nu kiest voor een urn, assieraad of verstrooiing. Veel nabestaanden vinden het fijn om een fysieke plek te hebben om hun dierbare te herdenken. Maar ook als je de as niet in huis hebt, kun je thuis een persoonlijke herdenkingsplek inrichten. Enkele ideeën:

  • Maak een herinneringshoekje met foto’s, kaarsen, bloemen en dierbare objecten.

  • Creëer een speciaal herinneringsalbum of -doos met foto’s, brieven en andere memorabilia.

  • Plant een gedenk-boompje of struik in de tuin en markeer deze met een mooie gedenkplaat.

  • Laat een uniek kunstobject maken ter nagedachtenis, zoals een glazen sculptuur of een portret.

  • Kom regelmatig samen met familie en vrienden om herinneringen op te halen en de dierbare te herdenken.

Het belangrijkste is dat de herdenkingsplek goed voelt voor jou en je naasten. Kies iets dat past bij de persoonlijkheid en voorkeuren van de overledene en waarin jullie troost kunnen vinden. Zo kun je op een mooie en betekenisvolle manier de herinnering levend houden.

 

https://assieraden-shop.nl/