Attent Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

Impregneren van natuursteen in natte ruimtes en hoe het helpt bij vlekkenpreventie

Natuursteen is een prachtige keuze voor zowel binnen- als buitenruimtes. Vooral in natte ruimtes zoals badkamers en keukens kan natuursteen een luxe uitstraling geven. Echter, het gebruik van natuursteen in dergelijke omgevingen brengt specifieke uitdagingen met zich mee, waaronder de kans op vlekken en schimmel. Het impregneren van natuursteen is een effectieve oplossing om deze problemen te voorkomen. In deze blog bespreken we hoe je impregneren natuursteen in natte ruimtes mogelijk maakt en hoe dit helpt bij vlekkenpreventie.

Waarom natuursteen impregneren?

Natuursteen is poreus en kan gemakkelijk vocht en vuil absorberen, wat kan leiden tot vlekken, schimmel en andere beschadigingen. Impregneren beschermt de steen door een onzichtbare barrière te creëren die voorkomt dat vocht en vuil de steen binnendringen, zonder de natuurlijke uitstraling van de steen te veranderen. Dit is vooral belangrijk in natte ruimtes waar de blootstelling aan water en andere vloeistoffen constant is.

Stap-voor-stap handleiding voor het impregneren van natuursteen in natte ruimtes

Benodigde gereedschappen en materialen

Voordat je begint met het impregneren van natuursteen, zorg ervoor dat je de volgende gereedschappen en materialen hebt:

 • Impregneermiddel specifiek voor natuursteen

 • Een schone, droge doek of spons

 • Een zachte borstel

 • Beschermende handschoenen en een veiligheidsbril

 • Plastic folie en tape om omliggende oppervlakken te beschermen

Voorbereiding van de natuursteen

 • Reiniging: begin met het grondig reinigen van de natuursteen. Gebruik een zachte borstel en water om vuil, stof en eventuele zeepresten te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor natuursteen. Spoel de steen goed af en laat deze volledig drogen voordat je verder gaat.

 • Bescherming van omliggende oppervlakken: bedek omliggende oppervlakken zoals kranen, wastafels en vloeren met plastic folie en tape om te voorkomen dat het impregneermiddel op ongewenste plekken terecht komt.

Aanbrengen van het impregneermiddel

 • Voorbereiding van het impregneermiddel: lees de instructies op de verpakking van het impregneermiddel zorgvuldig door. Sommige middelen moeten worden geschud of gemengd voor gebruik.

 • Toepassing: breng het impregneermiddel gelijkmatig aan met een schone doek of spons. Werk in kleine secties om ervoor te zorgen dat je het middel gelijkmatig verdeelt. Laat het impregneermiddel intrekken volgens de aanbevolen tijd op de verpakking.

 • Tweede laag: afhankelijk van het type natuursteen en de mate van porositeit, kan het nodig zijn om een tweede laag aan te brengen. Wacht totdat de eerste laag volledig is ingetrokken en droog voordat je de tweede laag aanbrengt.

 • Polijsten: na het aanbrengen van de laatste laag, polijst je de steen lichtjes met een schone, droge doek om overtollig impregneermiddel te verwijderen en een gelijkmatige afwerking te krijgen.

Droogtijd en uitharding

Laat de geïmpregneerde natuursteen volledig drogen en uitharden. Dit kan variëren van enkele uren tot 24 uur, afhankelijk van het gebruikte impregneermiddel en de omgevingsomstandigheden. Vermijd gedurende deze tijd contact met water of andere vloeistoffen.

Voordelen van impregneren voor vlekkenpreventie

Voorkomen van water- en olieachtige vlekken

 • Waterafstotendheid: een geïmpregneerde natuursteen is waterafstotend, waardoor waterdruppels eenvoudig van het oppervlak parelen zonder in de steen te trekken. Dit vermindert de kans op watergerelateerde vlekken en schimmelgroei aanzienlijk.

 • Olieafstotendheid: naast waterafstotendheid biedt impregneren ook bescherming tegen olieachtige stoffen. Dit is vooral nuttig in keukens waar vet en olie gemakkelijk op de natuursteen kunnen terechtkomen.

Bescherming tegen schimmel en meeldauw

 • Schimmelbestendigheid: in natte ruimtes zoals badkamers kunnen vochtige omstandigheden leiden tot schimmel- en meeldauwgroei. Het impregneren van natuursteen helpt deze groei te voorkomen door te zorgen dat vocht niet in de steen trekt.

 • Hygiëne: door schimmel en meeldauw te voorkomen, blijft de natuursteen hygiënischer en gemakkelijker schoon te houden, wat belangrijk is in ruimtes zoals keukens en badkamers.

Verlengde levensduur van de natuursteen

Impregneren beschermt niet alleen tegen vlekken, maar helpt ook de algemene structuur van de natuursteen te behouden. Door de steen te beschermen tegen vochtindringing en chemische aantasting, blijft de natuursteen langer in goede staat en behoudt zijn natuurlijke schoonheid.

Onderhoud van geïmpregneerde natuursteen

Regelmatige reiniging

 • Gebruik van zachte reinigingsmiddelen: maak de geïmpregneerde natuursteen regelmatig schoon met een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor natuursteen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de impregneerlaag kunnen beschadigen.

 • Directe aanpak van vlekken: reinig gemorste vloeistoffen onmiddellijk om te voorkomen dat ze in de steen trekken. Zelfs met een impregneerlaag kunnen sommige vloeistoffen bij langdurige blootstelling schade veroorzaken.

Periodieke herbehandeling

 • Controle van de impregneerlaag: voer regelmatig een visuele inspectie uit en test de waterafstotendheid om te bepalen of de impregneerlaag nog effectief is. Als water niet langer parelt op het oppervlak, is het tijd voor een nieuwe behandeling.

 • Herbehandeling: afhankelijk van het gebruik en de blootstelling aan vocht, kan het nodig zijn om de natuursteen elke paar jaar opnieuw te impregneren. Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven voor een effectieve herbehandeling.

 

https://www.renovatiecenter.nl/